onsdag 31 mars 2010

mamma och pappa

Igår kom det på riktigt för första gången. Visst har Milo mamamamam:at och äääti:at (äiti) ett tag nu men det har varit lite för slumpartat för att jag helt säkert skulle ha trott att han menade mamma även om jag såklart har svarat på varje ljud som kommit ur den där vackra lilla munnen.
Men igår.
Igår sa han mamma. Och när jag upphetsat sa -säg äiti kom: mamma. På säg pappa kom just pappa. Tur att vi båda var där för att höra det för sen fortsatte mamma och pappa om vartannat trilla fram mellan läpparna och som han var nöjd efteråt, liksom vi. Hela familjen skrattade och klappade händer och Milo mammade på. Äiti vill sig inte riktigt än men det kommer. Idag har han sagt mammama flera gånger men sparar tydligen på pappa. Frågar jag efter isi vet han vart peka, på pappa. Stella (ena katten) har länge hetat Atee (Milo springer efter honom och ropar Atee, Atee och det är så gulligt att man trillar av stolen) och napa (navel) t ex heter paa. På frågan missä napa (var är naveln) lyfter han på tröjan och petar på den lilla runda eller min mage där den stora platta sitter.
Det är så roligt detta. Han är ju väldigt pratsam av sig även om han än så länge mest säger, ja vad det nu är han säger, men ett himla snackande är det. Och vi pratar tillbaka. Det blir så häftigt sen när han verkligen kan börja kommunicera med ord på ord men tills dess är det härligt att ibland få höra ett mamma och ett pappa bland allt gurgeltal.

tisdag 30 mars 2010

solsken alla dagar

Gbg-planerna lades på hyllan. Det är inte värt det och nej, Swebus är inte något alternativ varken för mig eller Milo så vi får helt enkelt vänta ett tag till. Har ju inte dött av att inte ha varit där sedan -08 så någon månad eller flera till klarar vi nog.
Idag sken ju som sagt solen helt fantastiskt fint och jag satt och tog min första utekaffe med en mördegskaka på Bagarstugans uteservering på eftermiddagen med mig själv som enda sällskap. Det var mycket uppskattat för oss båda och jag väljer att helt förneka både mig och jag "informationen" som kommit via väderprognoserna under dagen och envist tro att solen kommer hålla i sig hela helgen. Gud så härligt det ska bli!

vrålåk

Alltså.
Nu är det ju som det är och därför har vi inte kunnat boka biljetter tidigare (och få de billigare) men är det inte rätt galet att det ska kosta runt två och fem (2 500 kr) fram och tillbaka för två vuxna till Göteborg, med tåg? Vi pratar om billigaste icke ombokningsbara alternativet. Milo kostar 10 kr och det är ju bra men två och fem för Marcus och mig! Ska vi inte tänka miljövänligt idag? Samhället "lurar" ju på oss att vi alla tillsammans för en bättre framtid ska tänka på miljön i alla lägen och vi sopsorterar och är glada men sedan när det kommer till transport så måste vi välja bil eller flyg för att det "nyttigaste" är så jäkla dyrt. Sjukt galet. Jag har nog aldrig betalat 2 500 för flygbiljetter till Italien ens och nu skulle det ju rent ekonomiskt mer gynnsamt för oss vara att gasa oss igenom Sverige tur och retur och lite till. Sen tillkommer ju hotell med för runt 3 000. Totalt skulle en tvådagars tur till Göteborg gå loss på ca 5 500 kr exkl mina skönhetsbehandlingar och annan leverne på plats.
Jag vet inte.
Eller jag vet. Jag har inte råd och vi har heller inte råd. Får se nu hur det blir. Ska fundera en timme till och sedan bestämma oss. Känns bajs eftersom det är tåg eller inget som gäller.
Hade jag inte varit oflygbar skulle vi för nästan samma pris kunna ta en sista minuten till nån varmstans om en vecka och samtidigt förorenat lite luft när vi ändå är på gång.
Knepigt det där.

rycka upp fanskapet

Har dåligt samvete inför vår vackra vän solen som är på besök utanför.
Hade ett "litet" avbrott på sömnen mellan tre och sex i morse och det har tydligt satt sina spår. Ska nu snällt och falskt leende (så lurar man kroppen) försöka rycka upp mig, räta på onda ryggen och inte få ett utbrott.

Vi håller på att bestämma oss för om vi ska till Göteborg över påsken eller inte. Att allt ska vara så svårt, men det är det, så bara att acceptera och fortsätta le :-). Snart har vi i alla fall bestämt för snart är det ju påsk. Jag hoppas det blir av. Har ju inte varit där på evigheter, Milo aldrig, och jag vet ju inte hur länge jag är i resbart skick så det hade ju varit ett bra tillfälle. Dessutom har hotellet vi kikat på spa-avdelning där jag hade tänkt casha in lite på några behandlingar som jag blivit lovad på sistone men som aldrig blivit av. Låter ju som en trevlig påsk på alla sätt, eller hur. Däremellan blir det såklart några ägg, besök hos delar av familjen och bara vara. Sen finns det en utställning som jag såååå gärna vill se :and there was light så om vi åker, så hoppas jag farfar kan ta en långpromenad med Miloboy så mamma och pappa får insupa konstskatter under en stund. Fast då ska det ju finnas biljetter som visserligen kostar multum men förhoppningsvis ändå är värda priset, så vi bestämmer så helt enkelt -utställning it is.
Nu ska jag fortsätta med uppryckning ala finnjonna.
Tjo hopp.

måndag 29 mars 2010

bräserad fläskfilé och ugnsrostade rotsaker







~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nu är ju kassen slut igen (imorgon komemr laxbilder) och jag känner mig som vanligt lite vilsen. Men då denna vecka innebär påsk betyder det att så länge ägg finns i kylen finns något att äta och jag kan i lugn och ro luta mig tillbaka och se fram emot nästa veckas påse.

I lördags gjorde jag det som syns på bilderna och recept utlovas. Det blev en självklar succé och bara tanken tillbaka får det att åter vattnas i munnen. Medan jag skapade tog jag mig tid att leka lite med grönsakerna och posera med morot och mage. Man får ju som bekant egentligen inte leka med maten men lagar man den får man faktiskt göra i princip vad man vill.

Nu ska jag sova.

1. Skala och skär i jämnstora stavar/klyftor: ca 300 g sötpotatis (en stooor), 300 g kålrot (lika stor), 500 g morötter och lika mycket potatis. Skala och skär schalottenlökar mitt itu och sprid allt på en lätt smörjd plåt. Ringla över lite olja, salta och blanda.
Tillaga i ugnen ca 35 minuter. Rör om efter halva tiden.

2. Putsa fläskfilén och bryn sedan varje sida någon minut i stor gryta, salta och peppra.
Ha i en gul lök i klyftor, en kött(eller annan)buljong och 5 dl vatten, 1 msk torkad rosmarin (alt. timjan och rosmarin) och 1/2-1 tsk ingefära.
Låt småkoka under lock i ca 25 min. Vänd filen ett par gånger under tiden.

3. När fläskfilén bräserat klart (skär ett snitt och se om köttsaften är genomskinlig) ta upp den och skär i fina skivor och lägg i alufolie så de håller värmen.
Häll buljongen genom en finmaskig sil direkt i en kastrull, tillsätt 1/2-1 msk soja och red buljongen med 3-4 msk maizenaredning (ljus eller mörk). Låt koka i några minuter.

Servera med de ugnrostade rotfrukterna.

Buon appetit!

vecka 19+1


Måste hämta ner lite fler mammatröjor.

söndag 28 mars 2010

halvtid

Tack för alla tips och tankar angående syskonvagn. Var faktiskt en snabb sväng till Babyland och kollade på två varianter igår efter att vi hade beställt våran bautasoffa som kommer bli så läcker i stora rummet! De jag kikade på var hursom Phil & Teds och Easy Walker duo. Saken är ju den att även om hissen till nästa lya är större än vår nuvarande så är den inte stor. En vagn får plats men den får inte vara större än rätt liten och då ryker flera av marknadens alternativ. Tyvärr så måste det bli så, fast samtidigt så blir det ju lättare att välja. Kvar finns inte så hiskeligt många varianter. Det är nog de två nämnda, britax och kanske Babytravel som är kvar på listan.
Och precis som ett par av er redan svarat anonym på frågan varför man behöver syskonvagn när det finns två föräldrar som kan dra varsinn vagn. Det är just för att man ska kunna gå ut även om man är själv hemma med barnen. Rätt bra att kunna det tänker jag.
Men det är ett tag kvar dit.

Idag går jag och lilleplutt in i 20:e veckan. Vi har således gjort halva resan och har förhoppningsvis nästan halva kvar.
Marcus är i Stockholm och jobbar ikväll så jag och killen är själva. Men det går rätt bra. Milo är så underbar och jag hade Jess här som vän och hjälp tidigare. Var lite orolig innan men vi börjar kunna det här och eftersom älsklingen går mer än gärna så blir det inte så tokmycket bära för mig. Har dock sträckt en muskel i magen. Tror jag, ifall det finns nång sån kvar nånstans att sträcka. Hände för en tid sen men det verkar vara något fel som liksom blir eller sträcks igen om jag är oförsiktig och det var jag tydligen för ett tag sen. Är inte orolig för det gör ont på ovansidan på sidan och dit når ju inte själva babymagen än. Men apont gör det vid varje rörelse och det är inte kul. Hoppas det lugnar ner sig lite till imorgon.
Oj nu börjar filmen igen.

Har förresten ett gäng recept och bilder att bjuda på sen. Fast det får nog vänta till imorgon.

Kramar och söta drömmar.

lördag 27 mars 2010

ny vagn

Har precis kollat på syskonvagnar.
Jag vet. Helt galet. Fast samtidigt inte alls egentligen. Se men inte röra ungefär.
Lilleplutt i magen sparkar och verkar ha kommit igång av nötkakan jag åt nyss och eftersom vi var och kollade på nya lägenheten tidigare och jag råkade ha ett måttband i fickan som liksom av bara farten mätte hissen så tänkte jag nu plötsligt att -en syskonvagn ska vi ju ha.
För vi bör väl ha en sådan?
Inte för att ta ut något i förskott men nog kan man börja kolla lite redan nu? Utbudet är klart begränsat om man jämför med djungeln av alla "vanliga" vagnar men det finns ett par att välja mellan.
Vad har ni för erfarnheter? Vilken är bäst och varför?
Måtten är tyvärr något avgörande för vad det får/kan bli om nu bara allt går bra, men det finns lite smått och gott därute.

Nu sova säng.

fredag 26 mars 2010

dansfinal och soffköp

Det var väl inte en direkt spännande final i Let's Dance men sanslöst kul David H i parodierna! Båda finalparen var jätteduktiga, precis som de varit hela tiden och det hade dugit (heter det så, plötsligt känns pluskvamperfektformen av duga fullständigt knepig... men låt stå, sent nu) bra med vem som av dom som vinnare. Lite höll jag kanske på Claudia och Tobias bara för att Tobias skulle få vinna efter att redan förra året blivit tvåa, men nu vann Mattias och Cissi och bra det med. Mattias verkar trevlig liksom hans tjej irl, så massor av GRATTIS!

Ikväll gjorde jag broccolisoppa med kikärtskräm. Gott!
Härda ut, recept kommer.

Imorgon ska jag åka med mamma och pappa och beställa soffa. Vi har nästan bestämt oss. Marcus är som bekant dålig och får stanna hemma men han litar tydligen på mitt omdöme så jag ska försöka förvalta det fötroendet väl. Hoppas nu bara att han snart är uppe och kurant igen och att tabletterna den här gången får honom både smärt men även helt pillerfri. Inte bara lite jobbig och orolig denna onda cirkel blivit för alla inblandade, kanske mest för mig eftersom jag har en tendens att ägna mig åt ovannämnda syssla.

Ja ja. Till sängs.

Imorgon blir det soffa, tårta och bräserad fläskfilé!

jag ser det solar, jag ser det solar...

Har verkligen längtat mig blå efter solen sen den senast förvann ner bakom ett hörn och nu är den här! Dock lyser den inte riktigt så självklart som jag hade velat men man tar vad man får.
Päivi var här för en stund sedan och hämtade världens gladaste Milo som nu är och åker vagn i vackra vädret. Själv ska jag fixa mig klar i väldigt sakta mak och sen göra dom sällskap för en kaffe någonstans därute. Eller inne. Det är så härligt att det finns vänner som mer än gärna går ut och går med killen nu när vi är som vi är här hemma! Min älskling verkligen älskar ju att sitta och surra i vagnen och titta på allt och alla och mina promenader just nu får tyvärr inte bli långa :-(

Nä nu ska jag kludda på med lite fuktkräm och maskara och sen ta mig ut.
God dagens.

torsdag 25 mars 2010

en eloge till mig
















Detta inlägg är bara för att hylla mig som människa. Jag är nämligen så jäkla bra och just nu ruskigt stolt över detta faktum!
I två dagar hade jag hoppats på att det äckliga gamla rakvattnet (och alla andra rester som kan ha funnits i det) skulle åka ner i avloppet alternativt få lite hjälp av Marcus (visserligen sjuka, men ändå) nypor för att ta den vägen, men nej. Inget har hänt.
Observera. Att rensa avlopp är bland det äckligaste jag vet. Kan peta i massor av snusk och sköter det mesta "karlgörat" i hushållet medan Marcus snällt får tvätta, diska och städa. Men just avloppsrör med illaluktande vatten och gegg är något av det värsta enligt mig att beblanda sig med, tätt efter bildårarna-programmet, så där har jag alltid med rynkad näsa ropat efter karln min för assistans, nåja, utförande.
Hursom.
Jag tog i alla fall, efter den goda middagen och efterföljande glassorgien, på mig mina hårfärgarhanskar, greppade en virknål och kröp därunder med min kompis Ajax. Skruvade, sprayade och petade bort klegg efter klegg (ett litet smakprov på en av bilderna -så jäkla äckligt!) tills jag äntligen fick till fri passage och vattnet kunde strömma ner och igenom. Städade handfatet och området runtom och kände att -fan vilken människa jag är! En supersådan. Bara capen som saknas.
Det var bara det jag ville berätta.
Nu ska jag lägga mig i soffan och invänta sömn. Ska sova i natt och imorgon kommer mamma och pappa. Kul!

Sveriges värsta program

Råkade zappa förbi skiten som fyran valt att lägga på bästa sändningstid torsdagkvällarna.
Alltså jag fattar inte.
Sveriges värsta bilförare.
Jag trodde verkligen inte det där bajsprogrammet skulle få visas igen efter att det någon gång råkade sändas för första gången, men tydligen. Flera år senare har de åter (för vilken gång i ordningen vet jag inte) skramlat ihop livsfarliga bilförare som på något sätt ska utgöra undehållning åt oss i soffan.
Hur många dör inte varje år i trafiken?
Skadas?
Hur många barn blir inte föräldralösa? mammor och pappor barnlösa?
...för att farliga dårar finns överallt också i trafiken?
Men är det underhållning?
Och ska dessa potentiella faror verkligen göras till TV-kändisar?

efterrätt













Vi hjälptes åt jag och Milo. Jag tog skalet och lite av det där geggiga i mitten (det godaste om ni frågar mig) på minitiptopen och killen fick resten. Hans första egna strut!
Och som han njöt. Satt och åt hur länge som helst tills allt, verkligen allt var slut. Han var givmild med, gav flera gånger till mig så jag fick maistaa (smaka). Lite. Bara lite, sen skulle han sulta själv igen.





lammfärsgryta med aubergine och kikärter toppad med fetaost






Subtil njutning av Milo Birro.
Kvällens middag var hysteriskt god. Riktigt sådär att man har lust att ta en svängom på bordet. Det smakade mycket och länge. Ett äktenskap fullbordades i munnen och jag längtar redan till nästa gång jag ska laga något med vitlök, timjan och fetaost. Mumma!
Så här va.
1. Hacka/tärna och fräs en rödlök, en röd paprika och en aubergine (som den är). Salta och peppra.
2. Lägg grönsakerna på en tallrik och fräs nu lammfärs (500 g) med 3 vitlöksklyftor i grytan. Salta och peppra. Ha sedan i 3-4 msk tomatpuré, en köttbuljong och 3 dl vatten och ca 1 1/2 dl frysta kikärter och 2 tsk torkad timjan.
3. Häll i grönsakerna på nytt och låt allt koka i 5-10 minuter.
Under tiden kokar du (fullkorns)ris och strax innan servering strör du krämig fetaost på hela härligheten och lägger några blad timjan on top (ifall du har såna).
Voilá! Klart och gott. Så gott!!!
Jag valde att servera med en halv skivad tomat, en rostad macka och några droppar balsamicokräm som alltid tillför det där lilla extra.
Enkelt, gott och nyttigt! Kan inte bli mycket bättre.
Smaskens.
Ps. Grytan skulle fungera utmärkt som fyllning i ett pitabröd t ex. skippa då riset och kör med bara bröd till.




hej hopp

Nä inget hopp förresten, men hej.
Igår var jag på loppmarknader med Päivi och inspirerades, det var roligt. Sen mot kvällen efter fika och kort prommis med Milo fick jag massa sd och ont i magen -oroligt.
Tog en halv bricanyl som jag direkt ångrade för jag blev ju fan helt väck. Eller väck, det påverkar en inte så men jag fick en sån otrolig hjärtklappning att jag inte kunde formulera meningar utan att nästan tuppa av i ren utmattning. Väldigt läskigt. Hoppas jag inte behöver ta de så ofta, även om jag vet att det nog blir lugnare efter hand. Hela kvällen var förstörd i och med ett rusande hjärta och efterföljande lågt krypande blodtryck (varför förljs de åt?), kunde inte laga mat eller göra något vettigt alls. Stundvis blev det bättre och sen värre igen.
Marcus är sjuk igen så han var liggande och stackars Miloboy som inte fattade något men verkade glad ändå. Älskade unge!
Jag somnade runt två efter att ha kämpat mot paniken i sju timmar och vaknade tre. Sen blev det inte mycket mer sova den natten.
Idag har det dock varit bättre. Vi var till öppna förskolan på fm med killen och sen sov vi länge på eftermidagen hela gänget. Mycket skönt. Kunde tom laga till en supergod middag efter det och känner att jag åter är på g.
Recept och bilder kommer.
Hoppas ni har haft fina dagar!

Kram.

tisdag 23 mars 2010

familjen njuter två korvar i sås











Ikväll lagade jag rätt lätt. Alltså den lätta eller snabba rätten av fem och det var fullkornsfusilli med het chorizo och en mildare korv i mustig paprikasås och vilken succé det blev! Sjukt gott. Paprikasåsen smakade verkligen paprika med touch av vitlök och spiskummin. Supersupergott! Den ekologiska röda paprikan är ju något söt så det passade fantastiskt bra ihop med de smakrika korvarna. Även Milo älskade pastaskruvarna i såsen och låter hälsa mums!

Recept för 4 personer.
1. Hacka en gul lök och 2 röda paprikor i bitar. Bryn i lite olja med 2-3 klyftor pressad vitlök, ha i 3 tsk spiskummin, salt och svartpeppar. Häll över i en burk och stavmixa slät med ytterligare lite olja och en tsk vinäger. Kan ev. ha i lite vatten med.
2. Bryn korvarna (här användes 250 g chorizo och 25o g bondens vitlökskorv som var mild men låt tycke och smak avgöra. Ta dock köttiga (94-97%) korvar med mindre fett) som du skurit lite på snedden i pannan och häll över såsen. Låt allt blandas och puttra ett tag.
3. Koka under tiden valfri pasta i rätt mängd (fusilli eller någon annan som såsen kan fasta i och på, helst ej bandvarianter) och blanda gärna sen för bästa smak pastan i såsen (om den finns i traktörpanna tex) precis innan den är klar och låt puttra färdigt en kort stund bland korvarna.
Färdigt.
Servera till en liten sallad med tomat, gurka och majs t ex och riv (ej nödvändigt) parmesan över.
(Matkassen kostar förövrigt 729 kr per fem rätter för fyra pers och kommer varannan vecka -lagom. Och det är mycket mat! Ekologiskt och färskt. Recepten är sammansatta av en dietist och det märks för det känns fräscht men är mycket gott allting. Första provkassen kostade 499 kr vilket är galet billigt om man som jag jämför med Konsum.)

Måstet är tyvärr inte gjort, flyttade precis över det till imorgon men jag tackar igen så mycket för tipsen! Tror jag vet vart vi ska vända oss nu.

tips önskas

Ett stort måste idag är att ringa och boka tid för fotografering. Det är våran lilla älskling som ska bli förevigad av ett proffs. Dags nu. Egentligen för ett par månader sen men eftersom det inte har blivit av får vi ta igen det nu. Har ni något tips på bra (barn)fotografer i centrala Norrköping?
Är supertacksam redan i förväg. Tack, tack, tack.

måndag 22 mars 2010

tapp och sånt

På rutinultraljudet idag såg alltig ut som det ska! Bebis vinkade och vände på sig, plaskade med benen och viftade med armarna. Hän var i precis rätt storlek för en liten Plutt i 19:e veckan. Och en Plutt är det. Det har det visserligen varit hela tiden, men nu vet ni :-).
Moderkakan är i framvägg tydligen, ganska långt ner så vi får se hur den flyttar sig när livmodern växer. Hoppas uppåt så jag slipper oroa mig för blödningar som sist. Hur man snittar med kaka fram vet jag inte, men det gör läkarna antar jag.
Även tappmätning gjordes och ingen förändring i sikte! Trots alla sammandragningar och det onda så är min korta tapp fortsatt lika kort som den varit. Otroligt skönt att höra. Den inre modermunnen var lite svår att se men hoppas att det inte var något trattaktigt där. Jag tenderar att se trattar överallt men läkaren var inte oroad och eftersom jag väljer tillit varje dag litar jag på att allt var ok.
Jag fick ungefär samma restriktioner för de tre nästkommande veckorna som tills nu, dvs jag får ta korta promenader i sakta mak, sitta och lyfta Milo (inga mer lyft från stående, svårt...), måste ta det allmänt lugnt, vila och undvika stress.
Det var bara bra besked alltså.
Efter kollen åkte jag tillbaka till stan där Marcus och Milo mötte upp mig i solskenet.
Så vad säger man? Idag den 22:a mars var en mycket bra dag i högvinstens tecken.

hemleverans

Hade pyttipanna i ugnen när Linas matkasse knackade på dörren. Två välfylda stora påsar med käk för kommande vecka då det bland annat kommer serveras broccoligsoppa och ägg med kikärtskräm, lammfärsgryta med aubergine och fetaost, pasta med chorizo i paprikasås och ännu mer anlände. Kan ju inte bli bättre! Det här är verkligen det bästa i matväg jag har gjort, beställt kassen. Och inte blir det dyrare heller då vi annars handlar från konsum tvärsover som har världens dyraste varor.
Bilder och recept utlovas som vanligt.

Nu ropar Marcus efter mer glass. Får se om glassen kommer till honom eller om han måste röra på påksen, misstänker det senaste då glass sällan vandrar någonstans av sig själv :-). Han är inne i värsta glassperioden, sista veckan tydligen enligt egen utsago. Personligen tycker jag han kan äta så mycket glass han orkar och vill, ganska oskyldig last för en karl, eller kvinna för den delen så länge det inte hotar hälsan och så är inte fallet här. Huvudsaken nu är att hans skov är på bättringsvägen och det är den. Lite bakslag ibland som på mornarna, men han går och står och imorgon ska vi alla tre till öf. Mycket skoj blir det.

söndag 21 mars 2010

Plutt i, Milo på




Vecka 18+0 idag och fortfarande vågar jag hålla Milo i famnen. Känns obeskrivligt härligt!
Var på stan idag hela familjen och sen gick Marcus och killen hem och jag stannade kvar ett tag själv och drack min kaffe. Började nästan gråta efter ett tag för att jag kunde sitta där och vara bland folk. Fika och bara vara med finaste magen i vädret. Vem hade trott det för ett tag sen? Det är en sanslös lycka ska jag be att få tala om, och jag ska njuta så länge det håller i sig.
Att jag ska ta det lugnt, inte får gå i trappor, inte bada, inte kan jobba, inte det och inte det... är smällar jag lätt tar. Nu är jag glad så länge upprätt är min melodi och kan hålla min älskling i armarna.
I morgon är det mätning och RUL. Hoppas så innerligt att allt ser fortsatt bra ut både med bebis och tapp.
Nu ska jag ligga lite för det tar på krafterna, det gör det, detta normala, underbara leverne :-)

lördag 20 mars 2010

lyckligast i världen

Såg ikväll för första (har känt i ett par veckor) gången Plutt sparka! Marcus såg med hur de pyttiga kickarna gjorde tillfälliga små bulor på min mage där jag låg i soffan. Helt otroligt. Känner mig så levande just nu! Har världens underbaraste lilla kille sovande i sängen och ett barn i magen som sparkar trygghet därinne. Och så mannen min, älskade skäggiga mannen som jag ska krypa intill snart. Det kunde inte var bättre just nu. Livet.

God natt!
Här ska sovas gott.

Milos schäslong


Såklart ska Milo ha sin egen schäslong (appropå språk, vilket otroligt knepigt ord). Hur bra som helst och med en liten öppning kan han enkelt ta sig in och ut helt på egen hand. Perfekt.

städhjälp

Milo är helt inne på det här med dammsugning och kan gå runt länge länge och gnugga golv och annat. Som mamma måste säga att jag är mäkta stolt över sonens fantastiska slangföring.
Det blev något bökigt att släpa med sig hela dammsugaren så killen löste det genom att lossa på slangbiten och svänga med bara den.
Kanske dags att ringa städfirman och säga att vi fixar det själv från nu.

tvåspråkighet

"Milo ska det och det... Inte så och så. Säger inte detta av elakhet..."
Nehej du. Vad är det då att indirekt säga att vi gör fel i vår uppfostran? Dessutom så är faktiskt om du ursäktar dina sk råd inte värda mycket. Har pratat med många som vet om detta med språk och jag litar fullt på deras omdöme, samt mitt eget, ja både omdöme och erfarenhet som jag råkar har massor av i ämnet så jag vet att vi är helt rätt ute.
Vad var det förresten om att lära vår kille bara svenska och italienska? Vem ska göra det hade du tänkt? Tyvärr blev inte Marcus uppfostrad till tvåspråkig, något som är en sorg för både honom och andra idag så nej, även om jag väldigt gärna hade sett italienska som ett av Milos språk så lär det dröja ett tag.

Jag pratar finska med Milo för att det är mitt modersmål och därför också hans. Jag=hans moder. Finska=mitt första språk/mål. Vi pratar svenska jag och Marcus och Marcus pratar svenska med Milo. Perfekt. Killen förstår precis så mycket som någon i hans ålder ska förstå och om nu ordet boll eller pallo eller vad det nu mår vara kommer lite senare än för en annan liten minimänniska, vad gör det?
Ett av det dummaste jag läste var att jag inte skulle lära Milo finska för att Marcus inte kan det. Jättebra. Straffa barnet för att pappan råkar ha ett annat modersmål. Min, liksom Milos (ena) familj pratar finska, precis som resten av tjocka släkten och vi är väldigt tighta. Ska inte han få privilegiet att på egen hand kunna kommunisera med dom?
Eftersom jag själv är uppvuxen och uppfostrad med finska, lärde mig svenska väldigt tidigt och därför har haft båda språken som en självklarhet jämt vet jag vilken rikedom det är. Och att ge min son gåvan som ett extra språk innebär är därför helt naturligt för mig!
Så är det med det.

fredag 19 mars 2010

nallen kör på sista valsen

Här får ni 2 minuter av Milogung. Vet att ni sett liknande förut men vadå, man kan inte få för mycket av det :-) Nallen har sett bättre tider, men nya batterier är på gång. Fast än så länge funkar det ju, Milo är nöjd och vi med.

Tack förresten för alla superbra tips! Verkar som att Blocket, Tradera och Ikea är givna sådana. Har aldrig testat tex blocket men det får det nog bli nu.

torsdag 18 mars 2010

jag -en vinnare

Fick idag min första vinst i pengar räknat, nästan någonsin, insatt på kontot. Är sedan en tid tillbaka med i Postkodlotteriet och nu har alla de där tusenlapparna jag systematiskt skyfflar in till spelet äntligen gett lite utdelning (till mig, jag hoppas andra mer behövande fått någon större del av kakan) är nämligen 150 kr rikare från idag räknat!
Tjohoo!
Det kunde inte kommit lägligare. Dagen innan barnbidrag, några dagar innan lönen på drygt 4 000 kr landar där den hör hemma och just den dagen då jag tog en lång och dyr lunchfika med mig själv som enda och just då bästa sällskap.
Hushållet har tack och lov något mer pengar, men inte så galet mycket som det kan verka när man kikar in vårat galmorösa (nåja) liv och verkligen inte nu då vi båda varit inte helt hela om vi säger så. Just nu kollar vi på hur vi kommer få det att gå ihop med flytten som i runda slängar lätt går på minst 55 papp inklusive båda hyrorna men exklusive möbler förutom soffa, så jag tänkte be er om lite tips. Lite inredningstips, billiga sådana. Hur får man det att enkelt och med så lite som möjligt att se trevligt och snyggt ut?
En ny bautasoffa ska vi ju som sagt investera i men så behöver vi 6 matbordsstolar med och jag har tänkt att kanske det kunde vara tufft med 6 olika, gamla varianter från säg Myrorna. Vad tror ni? Får såklart ta det lite pö om pö men vissa grejer vill man ju ska vara någorlunda klart som Milos rum till exempel som jag vill ska bli fint och fräscht direkt. Killen. Ett eget rum. En stor färgglad matta är viktig där och textiler vill jag ska vara nya fast för det inte hutlöst dyra.
Ikea kanske?
Eller Rusta?
Ja, vi får kolla. Känner bara att jag får börja redan nu för sen kanske jag inte kan så mycket mer än fundera och planera. Nu kan jag ju faktiskt fortfarande ta mig ut till affärerna och se på saker.

Ikväll ska det bli film. 2012. Katastroffilmernas katastroffilm har jag hört och jag älskar katastrof! På film. Efter svärfars supergoda lammkotletter kommer det sitta fint med smågodis och en stor gnutta katastrof just.

God kväll och kram.

nålar mot allt

Glömde ju berätta en bra grej som min barnmorska sa sist. Talade ju med henne om att jag börjat känna av foglossningen igen (sist blev det ju vissa dagar kryckor till toa, gick ju inte mer än så) och hon sa att vi snart kunde börja med lite akupunktur mot det. Hon har tydligen väldigt bra erfarenhet av nålar som hjälpt mången av smärta nedbruten gravido så jag bara -JA. Bra va! Ska kontakta henne om det blir värre så testar vi. Jag tror på allt. Nålar hjälpte ju Milo med magen så nog ska de hjälpa mitt bäckenområde också. Jag kan ju få lite hjälp av placebon med.
Men bra att kolla för er andra gravida som har besvär av lösa fogar. Fråga om akupunktur.

Det var det. Nu äta.

barnarbete











Igår var det fullt dammsugarös här hemma. Milo gick omkring i alla rum med sin surrande apparat. Så duktig han är vår kille. Känner mig lite stolt över att han vet vad man ska med dammsugaren göra, inte alls som det brukar kännas när han ser någon städa något annat. He he. Då glor han som om han aldrig har sett det förut vilket han ju överdrivet ofta inte heller har, ska erkännas.
Nu leker Milo med farfar. Jag vet inte med vad men njuter av att kunna sitta still ett tag.
Ingen sol idag men det kan ju bli en bra dag ändå.
Kram.



tisdag 16 mars 2010

rapport efter idag

Det blir fotbollskväll här snart så jag passar på att lite snabbt informera om att det egentligen inte finns något att informera om efter BM-besöket, vilket ju är väldigt bra. Lågt blodtryck och bra hjärtljud från Plutt så det kan ju inte vara mycket bättre. Ja eller blodtrycket kunde vara lite högre för min skull så jag slapp yrselattackerna, fast kanske skulle det inte hjälpa, fall kan det ju bli från högre höjd med.
Ikväll lagade jag god köttfärssås med rotselleri och morot till lite färsk fettucini. Det var dagens terapi det.
Imorgon blir det besök på förskolan Hatten. Vi har lite besök att göra framöver inför höstens val. Lille Milo ska ju börja skolan. Ja eller för-varianten, men ändå. Killen. Min bebis. Nu sover han. Trött idag.
Jag ska snart se på Desperate så vi såger så.

Etiopisk kycklinggryta med kokta ägg (recept kommer)




matglädje

Känner mig något vilsen den här veckan. Hade näsan i Linas receptblad flera gånger om dagen den föregående, tänkte på maten, på vad och hur göra mest hela tiden när jag inget annat hade för mig. Drömde till och med om det goda grejerna jag skulle få laga till dagen efter. Och så nu, denna vecka, ingenting. Inte ens ett jobb att gå till.
Jag vet, måste vila och ta det lugnt men har heller inte råd att bara vara för då tänker jag fritt och fria tankar just nu.. Nej dit vill jag helst inte. Så jag kom på att jag får göra en egen lista helt enkelt som nu är undr skapande och ska senare handla (alt skicka någon annan att göra det)finnjonnas matkasse.
Har kommit fram till två måltider så länge. Idag blir det Jonnas matiga köttfärssås till färsk tagliatelle och imorgon den supergoda ryska laxsoppan. Känns mycket bra. Det ska vara rätt enkelt och varierat. Försöker också tänka på att ingredienserna passar ihop från ena dagen till den andra så att det jag handlar verkligen ska gå åt. Det ska faktiskt bli min mission nu när jag är på detta mathumör (förutom att laga maten som bara är roligt). Ska verkligen jobba stenhårt för att så lite mat som möjligt slängs, för jag måste erkänna, det har åkt så mycket goda råvaror i skräpet på sistone ja alltid egentligen, bara för att vi inte orkat tänka eller lyfta på sakerna som legat framför förrän det varit försent. Vår lilla ungkarlskyl har ju inte gjort saken bättre direkt heller, för när det är överfullt är det frutkansvärt lätt hänt att hälften av grejorna hinner ruttna innan man hittat dom. Men som sagt nu ska jag bli bättre på det! Och nästa lägenhet har en hel enhet av varje så det kommer bli möjligt att frysa in resterna med. Kanon.

måndag 15 mars 2010

Milo i farten och Plutt i magen











~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kärleken är på gång mest hela tiden och åt alla håll samtidigt. Det är helt otroligt underbart att bara titta på honom. Små saker som han anammar och testar, som att försöka klä på sig min sjal eller byta kanal med fjärrkontrollen genom att peka med den mot tv:n och hojta order. Den lyder så klart inte men Milo gapar på. Han gapar om allt möjligt, ett himla tjat är det på honom men vad gulligt det låter. Det bubblar och har sig i mig när han förklarar tillvaron och försöker få oss att förstå vilket ibland tar tid, tröga som vi är och då höjer han rösten och bubblar med än högre volym och sträng blick. Älskade barn!
Ikäll satt vi (jag låg) länge och kollade på TV i soffan och Milo pillade mig försiktigt i naveln och klappade runt, runt på magen. Därinne bor hans lilla syskon.
Plutt och jag i vecka 17+1 idag. Vi är inne i den 18:e veckan och har således sluppit den förra. Tack och lov. Men än är det många kvar.
Har väldigt mycket sammandragningar emellanåt och jag lider mig igenom dom för trots att det är vanligt, normalt bla bla så varslar de för mig om död. Kan inte ta dom med ro. Hur jag än försöker. Lyckas ändå hålla mig någorlunda cool och de gör ju inte ont och i skåpet har jag Bricanyl och så här var det ju sist och... Ska dock hålla mig till nästa vecka åtminstone innan jag börjar knapra piller. Vill inte än. Nästa vecka förresten, då är det tappmätning och RUL (rutinultra). Ett litet delmål på vägen, hoppas allt ser bra ut och imorgon ska jag till BM och kolla lite annat.
Men först ska jag sova.
Kramar och goda drömmar vill jag ge er.


söndag 14 mars 2010

museér och melodier

Vilken härlig dag det var igår. Solsken och promenad med svärmor och Milo. Vi gick till arbetets museum, fikade gott och tog sedan en tur i utställningssalen. Milo småsprang åt alla håll och var så glad. Hela tiden pratade han om någonting och skulle titta på allt. Jag verkligen älskar våra museer och tänk att de ännu är gratis! Kul att de verkar uppskattas av andra barnfamiljer med, barnvagnsparkeringen var nästan full.
Sen promenerade vi hemåt och jag lagade den Etiopiska kycklinggrytan Doro wot som blev mycket uppskattad av alla! Mig själv inkluderat. Vilka underbara kryddor. Säger bara koriander, ingefära, muskot, kanel, chili och curry. Jag lovar, den var helt super. En bra alternativ påskmiddag kanske för någon? Ska dela med mig av recept senare.
Idag åkte Milos farmor hem. Det var väldigt trevligt att ha henne här. Dels såklart för att det bara var trevligt och för att få en frisk rygg och två extra armar till hjälp men framförallt ändå för Milos skull. Och farmors med såklart. De hade så roligt ihop. Älsklingen har verkligen farit omkring som en solstråle här hemma mellan alla famnar och däremellan glatt lekt på golvet och ibland (tolkningsfråga) slängt ett öga på Upsy Daisy och Iggle Piggle som alltsom oftast syns på TV:n.
Veckan som kommer ska bli solig med. Kall visserligen, men så länge solen skiner gör mig inte kylan något. Vi ska på besök på en förskola och förhoppningsvis är Marcus uppe på benen så vi kan ta en eller flra turer till någon av öf här i närheten.

Jo förresten. Bra låt som vann igår! Heja Anna B. Gillade nog Salems låt snäppet mer men är mycket nöjd med folkets val. Tycker bara det är så trist att så mycket fokus hela tiden läggs på hur det kan tänkas gå i europa. Europeiska jurygrupper hit och dit, tidningarna som sågar vissa låtar och tipsar om andra som kanske kan ha större chans i den stora finalen. Tröttsamt och fånigt om ni frågar mig. Schlager är en så stor svensk grej och varför kan det inte få vara det? Slappna av Björkman & co och låt svenskarna ha sin fest och själva få välja favoriten. Nästa tävling där ute skulle väl kunna ses som en kul bonus i sammanhanget.
Fast i och för sig.
I Lets Dance är det folket som ensamma väljer och samma folk som dagen efter klagar på att Willy går vidare.
Ja ja. Jag tycker det är kul med melodifestival hur skitnödigt det än stundvis kan vara och alla hundra deltävlingarna till trots.
Milos favorit igår av rumpgunget att döma var Timoteijs Kom.

fredag 12 mars 2010

sesampanerade fiskpinnar på sejfile med egen remouladsås och grönsaker


1. Egen remouladsås blandas på följande sätt: 2 dl gräddfil, en skvätt citron, stor klick dijon senap, svart peppar, salt och ett par skedar bostongurka. Ev lite hackad dill. Har inga exakta mått men smaka av och kör på känsla.
2. Sejfilén skärs i lagom stora bitar, saltas och peppras sparsamt enligt receptet men lite mer enligt mig.
3. Blanda ihop en halv dl ströbröd, ett par msk mjöl, en halv dl sesamfrön (lite drygt), 1 tsk salt och lite vitpeppar i en tallrik.
4. Vänd fiskbitarna i ett uppvispat ägg, sedan i frö-mjölsblandningen och lägg dom på en plåt med lite olja på botten. Tillaga i ugnen (225 g) ca 10 min. Vänd efter halva tiden med en osthyvel.
Servera fisken till kokt potatis, riven morot och eventuellt lite god gratäng alternativt skippa potatisen och kör med bara gratäng till (GI).

Farmors goda grönsaksgratäng: Blanda bitar av blomkål, broccoli, purjolök och röd paprika i en ugnsform. Häll på 2 dl sojagrädde, 1 dl mellanmjölk, salt och peppar och riv på ost. Låt puttra i ca en halv timme i ugnen 200 g.

Mums.

ravioli med ädelostsås och frästa campinjoner



pirog supersize (utan jäst) och yvig morotssallad med dillvinegrette



1. Hacka en gul lök och riv ca 200 g rotselleri, mjuka upp i panna med lite olja och lägg på tallrik.
2. Fräs 500 g nötfärs, salta och svartpeppra, ha i 2 msk tomatpuré och lika mycket senap. Tillsätt 2 dl vatten och så löken och rotsellerin.
3. Degen: 5 dl vetemjöl (alt 4 dl vete och 1 dl grahams), 1 1/2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 3 msk olja och 1 1/2 dl vatten arbetas ihop. Kavla degen sedan mycket tunn på ett mjölat bakbord, lyft över på en smord plåt och häll fyllningen på mitten, vik ihop och nyp kanterna. Pensla med ett uppvispat ägg oich strö över sesamfrön eller nån örtblandning.
Grädda i ugn (200g) i ca 25 minuter.
4. Sallad. 1 kruka krispsallad, en halv gurka, en halv tunt skivad rödlök och hyvlade (potatisskalare) morötter.
5. Vinegrette: Finhacka en halv kruka dill, blanda med 2 msk olja, 1 msk vinäger och 1 msk vatten. Häll över salladen och servera till pirogen.
Låt det väl smaka!


slutspelsskägg


Ja! De vann, även på TV! Äntligen kan älskadeMarcus raka av sig skägget och ta fram priset i ljuset.
Hurra!!!

Och vad jag gillar Johanna! Har aldrig träffat henne privat men hon är ju bara så härligt mycket. Inte för mycket utan bara sådär lagom-mycket något som är självklart för många män men tyvärr inte alls så för kvinnor. Gör som Johanna och våga ta plats tjejer.

tv-kväll

Precis lagat egna fiskpinnar och det blev gott som vanligt höll jag på att skriva. Som vanligt i -som vanligt denna veckan då jag har lagat det som kom i kassen. Mindre mjöl och mer sesamfrön nästa gång. Det är så roligt för recepten har man ju kvar och så kommer man på små egna grejer att förändra/förbättra.

Ikväll är det final i På spåret. Vi ska sitta bänkade hela gänget och heja på lag Johanna och Marcus och hur det än går kan jag garantera att det komer bli en hejdundrande match. Tio minuters förlängning är det och då kan ni ju bara ana hur spännande det kommer bli!

Till svägerskan som tycker att det har blivit rent obehagligt att läsa min blogg (hon kryddar det med ett -fy) vill jag bara hälsa att sluta läs, människa! Jag vill dig inget obehag och råder dig därför att genast sluta med denna dumhet. Det finns böcker på bibban och bloggar i tusende att mysa åt och med istället -gör det.
Jag kommer fortsätta antyda och skriva hur mycket eller lite om precis vad jag vill. Det är ju det min blogg innebär.
Min -Jonnas.
Är det inte lite lustigt att man gång på gång får gå ut och påminna om villkoren?
Det är som om någon inte skulle gilla min mat (är ju lätt matfixerad nu om någon missat det) och ändå varje dag avsluta den frivilligt intagna och uppenbarligen äckliga måltiden med ett -fy, jag mår illa. Det finns gott om de som gillar maten så det är ju bara att låta dom fortsätta sitt mumsande och själv gå till ett gatukök.

Appropå mat.
Recept och bilder kommer snart på alla tre senast lagade rätterna.

film och lite jobbelände (tar det aldrig slut)

Oj oj oj. Avatar. Me like a lot!
Helt underbar film, precis som jag hoppades. De nästan 3 timmarna flög iväg, glömde till och med äta av det medhavda godiset och då lämnar jag sällan något i påsen efter en så lång film.
Igår kom Marcus mamma hit så nu får Miloälsklingen lite kvalitetstid med farmor och mamma och pappa får vila sina arma lemmar.
Gårdagens mat var svampen till trots supergod! Eller jag åt inte jättemycket men det lilla jag ändå smakade, smakade mycket, mycket gott. Och gillar man svamp ja då måste man bara älska det.
Vi hade ett sista möte igår på jobbet. Det kändes bra och jag vet lite mer nu att det är en viss enskild som valt att "jaga" mig och inte hela styrelsen även om denne enskilde vill få det att verka som om alla var/är av samma åsikt. Jag har dagligen nu i över en vecka fått mail, senast idag och flera telefonsamtal i ärendet. Alla instanser är tydligen kontaktade och jag måste säga att det tar på krafterna att hela tiden kontakta dom igen och kontrollera uppgifter som aldrig stämmer.
Har varit i kontakt med försäkringskassan 6 gånger denna veckan och något säger mig att de börjar tröttna på att ge samma svar (vilket jag visserligen vill ha) om och om igen. Idag kom frågan upp och jag inte skulle ställas till arbetsmarknadens förfogande istället för att jobba eftersom jag inte verkar välkommen där på de timmar min läkare ansåg mig vara kapabel att just arbeta.
Ja, tjena vilken soppa.
Mitt streck som jag drog häromdagen måste tydligen dras igen _______________. För nu får det faktiskt räcka! Allt det här har lämnat mig helt sönderstressad och det om något är inte bra för varken mig eller bebis i magen. Hoppas nästa vecka blir lugnare och att jag kan börja sova om nätterna igen. Skulle ju vara gött.

Idag blir det hemlagade sesampanerade fiskpinnar, kokt potatis och kall dill och citronsås. Ska bli väldigt trevligt att både laga och äta.

Kram.

torsdag 11 mars 2010

frukost tur och retur

Kräktes nyss upp frukosten men har redan hunnit pula i mig lass två. Var så grymt hungrig eller är fortfarande för jag vågade nu inte äta det jag hade velat, men hoppas att den här mackan iaf får stanna kvar. Jag är tack och lov inte illamående alls. Vet inte varför det blev en sån jättekräkning. Jobbigt är det hursom att hulka över toastolen aå att ögonen nästan trillar dit men jag hoppas detta var ett litet återfall som får stanna just vid det. Inget mer tack om jag får be.
Tänker förresten att det kanske kan ha med min huvudvärk att göra? Haft jätteont i huvudet och har för mig att vissa kräks av det.
Ja ja.
Kaffe är nu intaget och får det stanna därnere med panodilen så ska det nog bli bra detta. Denna. Dag alltså.
Med.

Igår gjorde jag piroger och sallad. Det blev mycket gott!
Ikväll ska jag fixa veckans snabba/enkla och det blir ravioli fylld med karl johan svamp och till det ädelostsås med frästa färska champinjoner och haricot verts.
Får man äta ädelost om den blir uppvärmd i sås?
Jag är ju inte mycket för svamp, alls egentligen, även om just denna rätt låter mumma, men Marcus mamma kommer ikväll (tjohoo, äntligen dygnet-runt-assistans i ett par dar!) så hon och Marcus kan få mumsa på middagen för jag ska ändå på bio (Avatar!) och kan lika gärna klämma i mig en burgare eller en sallad på fik innan. Men smaka ska jag. Ifall det bara går bra med ädelosten. Ska googla.

En bra dag önskar jag er!

onsdag 10 mars 2010

Jag tittar ut och ser där solen. Det här blir en bra dag!
I natt vaknade av en jättekraftig sammandragning som blev till två. För första gången den här turen blev jag riktigt rädd, skräckslagen nästan för lilla Plutts liv. Låg och grät i timmar och hade mycket oro toppat med ångest. Det var fem i att jag åkte upp men försökte komma ihåg att med Milo i magen var det just "bara" panikångest när jag blev inlagd och antagligen så denna gången med och sammandragningarna gjorde ju inte ont. Eller gjorde de det?
Sen tänkte jag Liten och hur jag i samma vecka (alltid denna samma vecka) hade vaknat en gång på natten någon dag innan och att hon så på lördagen var på väg ut. Det gjorde ju inte ont då heller, eller gjorde det det?
Jag vet inte. Minns inte. Vill kanske inte minnas.
Men jag har cerklage nu så det kan inte gå fort, det kan inte öppnas tyst och plötsligt. Måste komma ihåg det. Händer det nåt där nere så skulle det kännas mycket. Eller hur? Så måste det ju vara.
Jag gick upp en sväng sen och tittade lite på Miami Ink och Dr House. Runt sex somnade jag åter.
Och nu skiner solen.
Idag ska jag göra Nötpirog supersize med yvig morotssalald och dillvinegrette till. Hade blandat ihop lite och trodde salladen var till igår men icke alltså. Idag däremot...

Majssoppan.
1. Fräs 1 gul lök, ca 250 g hackade morötter och 200 g hackad rotselleri
2. Blanda i en påse fryst majs 500 g
3. Häll i 1 liter vatten och 2 st (+en halv kanske) kyckling buljong och en tsk vinäger
4. Koka i 10-15 min
-Här kan du passa på att skära 3 tomater i små bitar och blanda med en knippe hackad blad- eller krukpersilja. Färsk ska den helst vara.
5. Mixa soppan med stavmixer så det blir en härlig sörja av allt, salta och peppra av. Ha ev i lite sambal oelek för det där lilla extra
6. Stek baconbitar utan olja i panna. Jag klippte mina remsor och passade på att rensa bort en hel del av det av vita som jag inte gillar.

Färdigt att serveras!
Och det gör du genom att strö över bacon på soppan och toppar det hela med med tomat och persiljeblandningen. Till det här kan du servera lite paprika och gurkstavar och glöm inte kavringen.
Ett internt Jonnatips är att klicka i lite naturell keso som svalkar skönt ifall man valt att spajsa till det hela eller om man bara som jag råkar gilla keso till soppa.
Ät gott!

tisdag 9 mars 2010

modemiss i köket




Men soppan blev som sagt iaf god. Till kavring och paprikastavar!


draget sträck

Första av veckans fem maträtter är lagad och äten. Och hur gott var det inte sen!?! Jo väldigt gott!
Mycket noga följde jag instruktionerna i receptet, något jag annars lätt slarvar med, men så blev det ju verkligen perfekt också denna gången. Älskar soppa! Idag Majs mixade majsvariant.
Bilder kommer sen.

Har suttit nu på kvällen och skickat iväg ett sista sakligt mail angående allt det som hänt på jobbet och nu får det räcka.
Ett sträck är draget.
Här _________________________

Milo är underbar! Han har sittdansat på sitt softa, gungiga sätt till disconallen hela kvällen tills batterierna dog. Då blev han lite ledsen. Men mamma fixar nya imorgon och då blir det mer dans!

Ha en fin kväll!

vårväder

Jag kommer förresten inte kompromissa. Är kapabel att jobba 10 h enligt både läkaren, mig och Fk och vet vad jag är värd.
Dessutom så ser det ut nu som om jag inte kan jobba överhuvudtaget alls, vilket är ett jävla skit. Och säkert precis vad vissa hade i baktanken hela tiden.
Men det är som det är.

Solen visar sitt bredaste leende idag och jag ska ut i skenet. Underbart!
Bara tänka på det som är viktigt och roligt från och med nu.
Som Milo, Plutt, mig själv och Marcus. Och så majssoppan. Ska bli väldigt kul att laga mat efter recept. Blir nog bilds sen. Får assistans senare med så det känns bra för Mackan är alltjämt liggande.

kram.

absurt

Har tillbringat min "lediga" dag med att tjafsa med diverse personer om min anställning som ju tyvärr är krympt sedan en vecka.
Är sjukskriven 75 % baserat enligt min läkare och försäkringskassan på heltid då jag stämplar upp till heltid fastän min tjänst bara är på 80 %.
Hursom.
De på mitt arbete vill inte tillåta mig att jobba mer än 8 h i veckan dvs 25 % av 80 medan jag och min läkare alltså med stöd av fk menar att jag ska kunna jobba 10 h (25 % av 100 då min arbetsförmåga och kapacitet i vanliga fall är 100 dvs 40 h/v).
Ja, ni hör ju.
Urlöjligt allting egentligen. Men jag känner att jag kan (kunde) jobba 10 timmar och anser också att det verkligen är ett minimum för att jag ska kunna uträtta något vettigt på plats så jag har precis kommit från att på FK ha bönat och bett om att få arbeta 2 extra timmar mot det vissa andra menar på att jag har rätt till. Försäkringskassakvinnan gav mig åter rätt till 10 h men sa att det ibland kunde vara såhär att arbetsgivare bråkar och fortsätter de tyckte hon jag skulle sjukskrivas helt för min och bebis skull.
Helt jävla absurt!
Fast hon har ju rätt. Det är klart viktigare att vi mår bra än att jag ska få jobba de där tio men ändå. Aldrig mött på maken. Att man inte får arbeta så mycket man kan och vill och enligt läkaren får och att fk på kuppen råder till ökad sjukskrivning.
En stor del av mig, och det finns ganka mycket av den varan, vill inte ge mig, vill inte ge dom rätt. Men samtidigt känner jag att allt det här får mig att må skit. Är superstressad och känner mig helt slut i kroppen. Så nu måste jag kontakta min läkare och se vad som blir nästa steg.
Skit.
Kan man stämma någon förresten? Känner mig diskriminerad. Känns som att det här är planen, att stressa upp mig till den grad att jag försvinner helt.
Fast samtidigt, jag har viktigare saker att göra och lägga energi på.
Majssoppa till exempel. Det blir det ikväll.
Gott!!!

måndag 8 mars 2010

gladast

Nu är jag så glad! Närmast överlycklig. Helt otroligt vad två kassar mat kan göra.
Precis mottagit första försändelsen av Linas matkasse och packat upp alla godsaker som väntar i veckan.
Det blir färsk fylld ravioli med frästa champinjoner och ostsås, Etiopisk kycklinggryta, sesampanerade fiskpinnar av sej, majssoppa med tomat och knaprig bacon och supersize köttfärspiroger med morotsallad. Mumma säger jag bara! Till och med champinjonerna blir jag sugen på även fastän jag aldrig gillat svamp.
Vilket fantastiskt påhitt detta är. Nu hoppas vi bara att jag får hålla mig på fötter och kan laga all denna fantastiska mat länge till, även om jag inte skulle kunna göra mycket annat. Marcus blev lite nervös ifall det skulle bli som sist framöver, men kassen kommer med tydliga recept och instruktioner så det skulle också han kunna fixa om rollerna blev ombytta, vilket vi inte hoppas. Ja eller Marcus på benen snart hoppas vi ju på och att jag får fortsätta stå och gå (försiktigt) på mina såklart.

Tack för all uppmuntran tidigare.
Det är inte mycket skit jag brukar få. Kanske sammanlagt 5 kommentarer som tyckte jag var en parasit och dålig människa när jag väntade Milo och låg och då var jag tvungen att göra det från v 14+0 till 37+4. Så det är ju väldigt lite faktiskt. Tyvärr så känns dessa få, men efter att jag skäller lite så känns det genast bättre, så därför gör jag det.
Nu på sistone har det bara varit ett par dummingar som jag fimpat med en hand och som inte alls stör mig längre.

Härligt förresten med internet hemma igen. Wohooo.

Nu ska jag handla kattsand.

så lite ilska på det

Vad menar du anonym med frågan om hur jag frivilligt kan planera sjukskrivning med så många som redan är sjuka på riktigt?
Alltså med all respekt -gå och dra något gammalt äver dig.
Jag är visserligen frivilligt gravid (tack och lov för att jag kan vara det!) men för mig innebär det tyvärr att jag blir relativt arbetsoförmögen för att inte säga helt så småningom, fast det är väl knappast något jag väljer själv!
Och du drar in Marcus i det. På vilket sätt är han låtsassjuk? Han som förövrigt inte lyfter en spänn från fk så varför bry dig om det.
Fan, så trött jag blir på sånt där. För att inte tala om kommentarerna (som inte kommer publiceras) om att jag bara latar mig, lever på andra och gnäller när jag är gravid. Skit på er.

Just nu ska man inte bråka med mig. Marginalerna krymper och jag har redan idag rakryggat klivit rakt in i ett antal konflikter och är inte rädd för att göra det igen även om jag för det inte kommer låta skit förpesta mina kommentarer framöver heller.

Jobbar 25% just nu och jag är överlycklig över att jag får och kan göra det trots att det är kämpigt på många sätt. Hoppas min förmåga håller i sig ett tag till, men gör den inte det så kommer jag inte skämmas. Huvudsaken är att min bebis i magen överlever och stannar där hän ska vara så länge som behövs och för det gör jag vad min läkare anser nödvändigt.
Är jag en lat och dålig människa för det? Ja, vad är inte i så fall du som tycker det?

rapport

Ville bara kika in med ett hej. Har inte kunnat göra det på hela helgen då internet med en hel del annat inte har fungerat hos oss. Jäkla skit är vad det är med Ståhls, men snart flyttar vi och då blir det bättre även i det avseendet!
Marcus är helt liggande nu. Kan inte ens sitta upp. Det är hemskt att se någon man älskar i så mycket ont. Milo är med en kompis idag så jag kunde ta mig till jobbet och ha ett möte som nu är avklarat.
Jag och magen mår sådär. Klarar mig. Men det börjar kännas. Den här veckan ska jag ligga så lågt jag kan. Vecka 17 ger mig som vanligt ångest. Kan inte sova och har panik i bröstet men bebis lever, så jag är glad för det.

Kram frånen som snart ska ut i solen och tanka.

lördag 6 mars 2010

Etapp ett avklarad.
Golvet är "rent" dvs fritt från saker men dock fyllt av diverse annan smuts som smulor och ännu mer smulor. Har städat ner skiten från bord och bänkar och nu väntar de på att sugas upp i dammsugarens trygga inre. Har ju egentligen bland många andra även dammsugarförbud men försöker komma på sätt att göra detta utan att anstränga magen, för det måste göras. Har några snygga varianter på gång så jag hoppas bara jag är rätt ute.
Kommer ett par igen och tittar på längenheten efter lunch och det kan inte se ut som det gör hos oss just nu, mest hela tiden. Funderar på att strunta i detta med att visa. Hyresvärden får nog ta det framöver för vi orkar inte. Och visar de behöver vi inte vara med och skämmas för att det ser förgrisigt ut och kan lägga ner detta hysteriska städande inför varje gång.

Jag är ute efter förenkling så från och med måndag får vi en kasse levererad till dörren av Lina varannan vecka full med matvaror och recept för fem goda och välkomponerade middagar. Fick idag matlistan och det såg mycket gott ut förutom en grej med svamp och ädelost som ju inte funkar för mig just nu (svamp aldrig iofs). Men det blir så bra så ändå. Ser fram emot att få trolla ihop egyptisk kycklinggryta och mustig majssoppa bland några andra.

Solen skiner idag. Ja, det gör den. Skönt.
Ut sen.
Kram!

hurra

Mycket glad kan jag meddela att efter ett flera timmar långt febrilt och oroligt letande hittades så äntligen Plutts hjärtljud! Vilken lycka! En buse att gömma sig så.
Idag har tapeter till nya lägenheten valts ut och om jag inte är helt felinformerad mobiliseras de västkutska styrkorna as we speak och förhoppningsvis kan Marcus, vi, få lite assistans mot slutet av nästa vecka.
Bra dag idag. Eller ja, igår för att inte tala om den här nya som nyss började, den började mycket bra, tack vare ett vackert galopperande i dunkdunkdunkdunk-takt.
Kärlek.

fredag 5 mars 2010

gnäll från tredje våningen

Jag måste backa lite.
Kommer inte bära Marcus till Skandia imorgon och just nu verkar det som om just det skulle behövas plus lite till för att säkra hans framträdande där.
Hans onda har blivit ännu värre.
Och det är ett helvete.
Han mår såklart inte bra, kan ju knappt ta sig fram pga smärta i rygg och ben för att inte tala om vad det gör mot humöret som lite lätt uttryckt inte är det bästa efter veckor av konstant ont. Så visst skitjobbigt för honom. Jag förstår det. Men fan vad jobbigt det börjar bli för mig med!
Och det är min blogg så jag kommer använda mig av den för att pysa ut egognäll, så det så.
Det känns som att jag får vara den som på nåt sätt ska försöka styra den sjunkande skutan framåt, fixa med lägenhetsvisningar, nycklar till nya, val av tapet där, besök på förskolor, måste komma ihåg att ringa om uppsägning av ditten, kontakt med datten och mitt i det jobba i en strulig miljö och hela tiden samtidigt se till att Milo har det bra. Har det bäst! Sötaste, lilla älsklingsungen som är i sitt esse. Går överallt, upptäcker ännu mer, smakar på mest och klättrar på det som blir över. Hans höjdpunkt är nu och det känns så hemskt att jag inte orkar eller hinner med. För jag har visserligen inte SÅ ont, lite foglossning dör man inte av, men magen tynger, cerklaget värker och allt det tillsammans med att se sin stora älskling ha så ont gör mig orolig och ledsen. Marcus diskar och fixar bäst han kan, vi hjälps åt så gott det går. Men det går fan inte bra just nu.
Har sagt att det är hans tur att försöka få lite hjälp, avlastning från något håll eftersom det alltid annars är min sak att styra med det också. Är det inte mina kära föräldrar så är det mina kompisar, min moster, kusin eller min nånting annat som ställer upp och jag kommer behöva deras hjälp tids nog så..
Fast det lutar nog åt att vi kommer åka till Gävle i veckan ändå. Om vi kan. Om Marcus orkar. Jag kan och vill inte åka själv med Milo och mage men vet att det skulle vara så mycket skönare för alla inblandade (oss tre iaf) med ett par dagar där. Så jag hoppas vi kommer iväg för här hemma tar och gör vi slut på varann. Sakta men säkert.

Så. Färdiggnällt för nu.

Till roligare saker.
Solen skiner och det är underbart väder idag! Jag ska snart ut med världens bästa Milo och njuta järnet i mina nyfilade fötter som är lena som hans stjärt.
Jag mår kanske inte så bra alls, men mina fossingar... där kan vi prata om två som mår som prinsessor just nu. Och det är inte fy skam! Verkligen inte.
Mer fotvård åt folket!

torsdag 4 mars 2010

förresten

På lördag ska Marcus köra en föreställning på Skandiateatern här i Norrköping. Kl 19:00 är det dags, om jag så ska bära honom dit. Nädå. Dit tar han sig rätt lätt och sedan är det att stå upp och snacka, vilket han fixar galant -inflammerad eller inte.

Ville bara tipsa er som tröttnat på poeten som bara dansar och har sig, nu äntligen ska han prata lite vett med :-)!
Och låt inte den dystra minen lura er, det blir både gripande och mycket roligt.

Biljetterna kostar något men jag kan inte luska ut vad tyvärr från teaterns hemsida (finns lite övrigt att önska där kan jag känna...) och Mackan själv vet inte. Men vadå, ring och kolla som alla andra. He he.

Ses där!

fikakillen

Idag efter jobb hämtade jag Milo så stackars inflammerade papps kunde vila lite och gick till stan för att rulla runt och förhoppningsvis också söva killen som såklart inte somnade alls utan istället hängde med och ledsnade till ibland när jag stannade för länge framför ett klädesplagg. Han är inte alls för att shoppa tydligen. D
esto mer gillar han att fika och det gjorde vi sen med Jessica. Milo åt och drack och var glad och fick sen promenera runt fiket helt på egen hand. Jag räckte honom min ibland för att stötta men nej, den viftade han bestämt bort och fortsatte vanka som en liten anka med magen putande framåt (jodå!) med de charmigt (bara hos en ettåring) fyllevingliga benen. Det var jättehäftigt att gå på ett helt nytt ställe med massor av människor.

Imorgon ska jag på välbehövlig fotvård. Skala bort lite dött skinn. Känns mycket bra.

God natt, sova här nu.

r i p

Man blir ibland så berörd av människor man aldrig mött, människor man bara sett på film, i TV. Människoöden så mörka att ingen sol i världen räcker till för att sänka det tunga.

Skådespelaren Emil Forselius är död.
Han tog sitt liv.
Må han nu få frid.

Liksom efter Johanna Sällströms tragiska död känner jag sorg men även ilska. De lämnade båda små barn efter sig.
Hur tungt är inte mörkret om man gör det?

Jag kände inte honom men en medmänniska är död och jag är så ledsen för hans familj och för de nära honom, de som är kvar.

Marcus fina text idag.

frustration och svettningar

Ska på ett möte i eftermiddag på jobbet. Kändes bra, men inte lika så nu.
Hade (har) en om jag får säga det själv suverän tanke och idé om hur vi ska lösa den akuta personalsituationen som är, men nej, det skulle såklart komma tomt motstånd som bara störde och oroade i onödan och även om jag nu vet att jag har rätt, pratade precis med en trevlig handläggare på FK vilket som vanligt lämnade mig genomsvettig och hjärtat mitt vilt galopperande (spelar tydligen ingen roll att man kan få ett trevligt bemötande, kroppen minns de otrevliga alldeles för väl och länge ändå).
Hursom.
Jag hade alltså rätt, som vanligt höll jag på att tillägga och faktiskt, jag strider mycket sällan för sådant som jag är osäker på, vilket andra uppenbarligen gör och det förvånar mig varje gång. Framförallt nu, för jag måste säga att det NU inte alls är de bästa av lägen att börja bråka ens verbalt med mig. Igår resulterade det i att jag var tvungen att ligga raklång på sofflocket mest hela kvällen för att magen drog ihop sig och inte ville slappna av -säkert av lika delar stress och frustration och imorse vaknade jag och kände hur min tidigare så suveräna idé svalnat och idag lika gärna kan gå och lägga sig i dammen. Skiter i vilket.
Men möte sen som sagt.
Tjohoo.
Liksom.

onsdag 3 mars 2010

magbild


Vecka 15+1. Strunta i den där bleka fejjan som försöker luras att jag inte var så trött som jag var. Ha ha. Men magen växer måste jag ändå säga och hurra för det.
Nedan en jättevacker bola som jag fick från Sara på babytime! Den uppskattas av oss alla. Milo mest just nu :-) Stort tack!