torsdag 31 mars 2011

fortsatt fantastiskt fast trött

Plus 20 grader i skuggan.
En månad gjord, en kvar.
Tiden går grymt fort och det är väl mest ett tecken på att vi har roligt. Dock börjar det kännas som att snart, snart måste jag sova för att orka. Har sovit kasst här varje natt och med tanke på min sömn hemma där tidigare, ja jag är trött för att göra gnället kort. Fast nu börjar det tära på mig så där på riktigt, tidigare har jag bitit ihop och lyckats till och med intala mig att vadå trött? på dagarna, men nu börjar jag få svårt att vakna till även när jag är vaken trots att det är så mycket att se och göra. Vi ska testa lite nya rutiner och se om vi inte alla blir lite mer utvilade för det behövs då tempot onekligen är rätt högt hela tiden och visst kunde man tänka sig att sänka tempot men det är svårare sagt än gjort då Milo kommer bärandes på skorna vid nio och vill ut och ute är det fullt fokus då samme tvååring helst inte vill sitta i vagnen eller hålla i handen (vilket han iofs måste ändå). Barnen sover ju på dagarna så de blir inte lidande på samma sätt som vi stora av att nätterna är hackiga.
Nåväl. Sova när man är död sjunger... Bon Jovi, tror jag. Men för att inte dö kanske man ändå måste få sig en lur.

Igår var vi på jakt efter Pastamuseet, som tyvärr verkade ha stängt då inget gick att hitta vid adressen som stod angiven i boken. Promenaden gick vidare och vi letade oss åter till Villa Borghese, parken med de enorma ytorna. Det var kul som sist om inte kulare och roligast hade Milo som sprang, sprang och sprang. Mimmi var som vanligt nöjd i vagnen.

Vad gäller barn.
Blöjor är väldigt dyra här. Det dubbla minst. Och samma gäller det mesta i barnskötväg.
Sen finns ingen välling. Istället är det någon typ av kakor man ska lösa upp i varm mjölk man ger de små och jag som verkligen inte tycker att en glass eller kaka dödar så länge man borstar tänderna på de mindre är inte alls nöjd med det alternativet. Sockerhalten i dessa kakor är drygt 20% (!). Galet. Nej, vi har haft tur som haft besök så vi fått gammal hederlig välling hitfraktad till båda, så det är kanske bra att veta för er som ska över med barn, ta en extra väska full av underbar fullkornsvälling med er!
Sedan är det det här med salvor och våtservetter. Av någon underlig anledning ska allt parfymeras. På apoteket finns till och med eau de cologne till småttinger från 0 månader. Som om de skulle behöva parfymeras! Jag är glad att jag hittat oparfymerade våtservetter i matbutiken (annars finns det mesta för barn på apo) och någon kräm med som inte hade lukttillägg. Det mesta sånt hade som tur är med oss, men man blir ju lite förfärad när vi hemma lär oss att använda de mildaste av varianter till de bästa vi ha. Med rätta.
Apoteket förresten.
Är ni glutenallergiker, var inte rädda för Italien och Rom med all pasta och pizza som finns i varje hörn. Apoteket här har massor av glutenfria kakor, grissini (supergoda!), bröd, pasta och till och med öl (hur coolt är inte det) som är anpassat för er. Dessutom är man faktiskt i motsats till vad man lätt tror rätt medveten om celiaki och också andra allergier på många ställen. På flera restauranger finns tex glutenfri pasta som i alla fall på ett ställe (Osteria dell Gallo, nära piazza navona) enligt min vän som var här förra veckan och som är just glutenintolerant var skitgod. Annan mat där var också superbt så leta reda på det stället om ni är i knutarna.

Nä nu blir det läsa italiensk skvallerblaska med ordbok i ena handen och stark espresso i andra. Det går åt.

Puss.

tisdag 29 mars 2011

bloggdiarré

Ni kan ju gissa vad Marcus gör denna kväll, ha ha ho ho. Börjar med fot och slutar boll. Eller han gör ju inte det, men tittar på. Så jag bloggar. Passar bra så. Längtat efter min blogg och nu funkar ju nätet med så bilder kan laddas upp, kanon.
Snart är bollen klar och då ser vi Wire. Det blev den serien vi fick med oss och jag är hooked. Han med. Första säsongen går mot sitt slut och jag vet inte hur göra efter den, börjar ana abstinens redan nu. Måste se mer. Ett avsnitt om kvällen är det nu för det är så bra. Inget särskilt kanske egentligen men samtidigt så beroendeframkallande. Har sympatier för de flesta av karaktärerna på nåt konstigt sätt och då blir det knepigt och spännande. Ett tips verkligen om några fler än jag missat innan.
Imorgon ska vi på pastamuseum. Mina rapporter om vad göra med barn här i bella citta fortsätter därefter. Men nu är det Wire.
Kram.

ännu mer skoj

Såklart killen skulle ha tårta för att fylla på depåerna när han väl kommit ändå dit upp.

Tjusig liten kyrka.

Och så ner igen.

Appropå vad göra med barn i Rom.
I söndags var vi en sväng till och in i Castel Sant Angelo, en stor borg på andra sidan floden som genom en mur och tunnel i den är kopplad till Peterskyrkan i Vatikanen (iaf ni som läst Änglar och demoner av Dan Brown vet vad jag snackar om), ja hursom, in dit var vi och och såklart skulle Milo på sina små ben gå upp för alla trappor och golv ända till toppen och sen ner igen. Där emellan var det kul att gå i smala gångar och springa på innergårdar och äta tårta i cafét med något som måste betraktas som en av bästa utsikterna i stan. Inte tokdyrt heller som det lätt är så fort något kan ses från platsen (cappuchino 3,50). Nästa gång ska vi käka där och se över valfri sida av Tevere. Magiskt vackert. För oss som var äldre än 2 år.
Castel Sant Angelo alltså, för er med barn, vars ben gärna trampar trappor och gillar borgar med mörka gångar. En succé för en tvååring och säkert ett antal år uppåt. Mimmi verkade nöjd där hon sov i bärselen.
(Entré till borgen och alla rum innehållande massor av historia och fantasiska målningar var 8 euro per vuxen och det var det värt! Visserligen kanske inte alla rum kunde kikas på så noga som man hade velat med en gåsugen liten kille i hasorna, hade det varit första gången där, så jag är glad att vi en gång redan gjort turen.)

parkskoj

obligatorisk fika i parken

espresso is tha shit

cappuchino också

liksom fontänvatten

och utsikten
Det var i torsdags vi var där, i vackra Villa Borghese. Ska dit mer. Nästa gång blir det en tur i roddbåt över vattnet i det små konstgjorda sjöarna som flyter mellan och förbi gamla pelare och tempel. Och så blir det gunga och spring för Milo. Det kan inte blir för mycket springa för en tvååring, så det gäller att hitta platser lämpliga för den aktiviteten, vilket vi gjort i och med parken. Ska bekanta oss närmare med några andra fina grönområden med i dagarna, återkommer om dessa.

fredag 25 mars 2011

mera Roma

Nu är det sommar här. Svensk sommar. Men det är bra så. Svensk sommar är fantastisk, framförallt i mars, i Rom.
I veckan hade vi besök av min kompis och det var så härligt att snacka lite -eller mycket och prova lite italienska goda viner om kvällarna och bara socialisera rent allmänt.
Och idag kom mina föräldrar. Milo är helt till sig. Hans momma och moffa. Så kul att få visa Rom till sina nära och kära. Denna vackra stad.
Hemmabesök betyder också lite tillskott i skafferiet, inte bara välling till barnen, själv fick jag bland annat förutom en påse saltpatroner -ett storpack frukt och fibertärningar samt inolaxolpulver och har nu tuggat och svalt både det ena och andra i ren frenesi med förhoppning om att få skita loss lite, men inget har hänt ännu. Med mamma och pappa kom också några påsar finskt rågbröd, så ger mig några dagar och jag kommer rapportera om flyt.  

Vi är i full fart att upptäcka barnens Rom. Kommer dela med mig av det vi hittar framöver.
Igår var vi till underbara Villa Borghese i alla fall. En sanslöst vacker och stor park med gungor, små sjöar att ro runt i, gräs och yta utan bilar. Ett himmelrike för de mindre. Dock ligger den en bit off från där vi är så nästa gång lämnar vi vagnen hemma och tar bussen dit. Men mer kommer alltså.

Nu ska jag ta ett glas rött och bläddra lite i svensk tidning på balkongen. Marcus ser fotboll (nämen det kan väl inte vara sant ;-)) och barnen sover, vilket lämnar lite skön egentid åt morsan baloo, ho hoo.

Kramar och pussar till vårsverige!

fredag 18 mars 2011

äntligen sol igen och Colloseum

Sportig jag ser ut va?! Nästan så jag lurar mig själv, he he.

Gammalt strävsamt par framför en gammal goding.

Mimmi hade roligt i storebrors vagndel.

Milo plockade blommor med farbror Pepe (Peter) som vi tjejer sen fick.

Popcorn är gott.

torsdag 17 mars 2011

varma pommes -det blir inte roligare än så



Milo har roligt på restaurang. Framförallt när farbror är med och hittar på matbus.

onsdag 16 mars 2011

regnig rusk och god mat

Bakom oss satte sig ett prästsällskap och började käka.

Paula med Mimmi.
Kokerskan Paula på restaurangen Der Pallaro bakom hörnet snodde med sig ett barn i taget och visade dem köket, eller vad de nu hittade på där inne. Kul när det händer saker tyckte vi och mumsade vidare i oss fyrarätterskalaset.
Det regnar idag och när det regnar får man passa på att göra annat än hänga ute. Äta gott, mycket och länge eller gå på museum till exempel. Vi gjorde allt. Caravaggio a Roma är en utställning om konstnärerns liv och leverne i den eviga staden som vi länge har velat se. Och ja, vad ska man säga. Det kanske inte var den ultimata musei-upplevelsen då Milo helst inte ville gå runt och titta på konst och gamla böcker, och vilken tvååring vill det när det finns pölar att hoppa i? Nu har vi i alla fall testat det och det blir nog ingen med medeltida konst för barnen, men det finns ju annat att hitta på när nästa skur kommer. Har ju Paula och co runt hörnet.

tisdag 15 mars 2011

lunch på Navona

Tittut med Milo innan maten kom.
Varmt.
Det var tänkt som en lugn sollunch ute med sovande barn, men båda vaknade så fort vi hade satt oss ner. Det gick ju bra ändå, blev inte lugnt direkt men trevligt och lite skojigt och aningen svettigt när inte Milo längre ville sitta still.
Piazza Navona är ett bra torg att hänga på med tvååringar eftersom det knappt är några bilar i närheten men desto mer konstnärer med sina alster och clowner och andra typer som skojar till det och sånt är kul att titta på när man inte orkar springa mer.

varmt väder men less ändå

Igår 18 grader, jackan stannade hemma medan vi andra hade en superfin dag med massa spännande grejer som ni får ta del av mer senare...
Lite cliffhangerförsök där :-)
Idag 23 grader och även koftan åkte av. Helt sanslöst skönt. Senare i veckan ska det regna i och för sig men vad det är underbart när våren knackar på med hela näven. Och vår förresten, det är väl snarare junikänsla om man jämför med hemmavädret och det gör man lätt.

Jag är lite less och har inte så mycket blogglust just nu.
Det är egentligen inget jag vill tråka ut er vettiga med men det finns några få som förpestar och jag blir förbannad på mig själv som ens reagerar.
Och så blir jag bara mest förbannad.
Tiger ihjäl krypen så gott jag orkar men det är faktiskt riktigt tråkigt att veta att det finns idioter som kliver in och skriver att ens son måste vara missbildad som fortfarande har napp (!?!), att han är äcklig och annat skit. Detta om en dansant liten kille som är gladast och underbarast i världen! Jag ser och hör vart sånt kommer ifrån och det tröstar ju att det inte är annat än tragiska spillror som talar, men ändå. Att man har mage. Har lärt mig ta skit som kastas på mig och kan skratta åt det mesta ja hör (det är ganska komiskt ibland mitt i sin tråkighet), men när mina barn blir kallade saker börjar jag fundera vad det är för skräp som trampar runt här.
Och vadå?
På riktigt, vuxna människor, ni som bara stilla undrar eller ni som blir äcklade och förfärade -låt Milo få ha sin napp (vilket inte är hela tiden). Han är två år och gillar den. Syrrans ibland när han inte hittar sin egna. Hon är 7 månader och har nyss slutat med tutte så det finns oftast en napp i närheten för den som vill ha en. Detta är inget problem för oss så låt det inte bli ett för dig heller.
Så. Känns bättre nu. Skönt få ryta till ibland och få ut skiten.
Tack för det.

Varma kramar till er som förtjänar det!

söndag 13 mars 2011

goda grejer

Det finns inget godis här. Direkt. I alla fall inte i min smak, vilket på sitt sätt är bra för då äter jag ju inga.
Men.
Det finns annat.
Jag vet inte om det är ett substitut för godis eller om jag skulle ha ätit både och om möjlighet fanns, är hursom helt galen i mina nyfunna vänner friterade vaniljkrämsbollar! Ni hör ju. Tänk vaniljbulle fast bara det som finns i. Bort med bulle alltså och ersätt med tunt friterat skal. Där har ni dem. Mina mumsiga vänner. Tur jag har lite karaktär kvar så jag går inte och äter på de jämt, men i tanken finns de med. Vi har ett superbra bageri runt hörnet och där finns förutom vaniljbollarna mycket goda småkakor, typ sådana vi känner som biscotti fast under namnet tozzetti. Och så lite annat gott. Deras pizza som man köper hektovis är också helt sanslöst god. Tunt, krispigt fast ändå tuggvänligt botten med tomatsås och mozzarella. Så gott. Sa jag det?

suckarnas söndag

Det är derby. Roma mot Lazio, heja Roma, och Marcus är såklart på jobb hela dagen. Det är regn, roligt, nervöst och spännande.
Kolla in Roma-nappen. Dagen till ära.
Här hemma är det annat kaos. Duschen gick sönder igår och våtservetterna är slut, Mimmis ersättning likaså och det hade inte varit så segt ifall dygnet-öppet-apoteket hade haft öppet men det öppnar inte förrän åtta ikväll så wo hoo liksom. Måste jaga apotek med två barn i regnet snart. Vilket inte hade varit så segt om inte Milo precis bajsat och duschen varit sönder. Och våtservetterna slut. Tur italienarna envisas med att tvätta stjärt i bidén, jag får försöka böja in milo där under strålen och hoppas det går bra. Sen ska vi ut. Jaga apotek eftersom ersättning och annat babyaktigt finns där och bara där.
Ja ja.
Skön söndag på er andra också :-D

fredag 11 mars 2011

när barnen sover lunch, äter mamma och pappa densamma

Carciofo alla giuda, kronärtskocka friterad i olivolja -min förrätt. Så gott! Och vackert.
Puntarellesallad med sardeller, en annan mumma.
Tonarellipasta med sardellsås och närmast min ravioli, fylld med ricotta och kronärtskocka i tomatsås.
Gott.
Starkt! Espresso på maten är ett måste. Och fi saten vad den kan vara stark.
Milo vaknade till efterrätten och snodde den. Magnum.

torsdag 10 mars 2011

socialt utarmad

Sitter dateredo med ett glas vitt i näven och en mandelskorpa i andra. Skulle chattat med Jess runt nu, men något måste ha missats i kommunikationen, det kanske inte alls va idag. Eller halv nio. Eller har jag drömt det hela? Ha ha ho ho. Sitter ett tag till ifall hon blir sen. Jag är i alla fall inte sen att erkänna att mina timmar och dagar flyter i ett här så allt är princip möjligt.
Men visst är det väl tordag idag?
Om så, ja då ska vi på tur i Vatikanen imorgon förmiddag. Blir himla kul. Det blir en personligt guidad liten tripp av en bekant till Marcus och jag har faktiskt inte varit där än. Peterskyrkan visst och piazzan framför, men inte in liksom där bakom. Häftigt häftigt. Kanske får jag svar på frågan var alla snoppar tagit vägen. Statyerna där inne är ju avsnoppade så någonstans borde ett tusental stensnoppar finnas eller kanske krossades de till grus. Hade en diskussion med släktingarna (så roligt att träffa dom här!) som var i stan förra helgen och moster min kom med förslaget att de kanske skänktes till nunnorna nånstans. Moahahaaa. Oooooh, tusen tack, liksom.
Nämen på riktigt, det ska bli väldigt intressant och stort att komma innanför murarna.

Mimmi har börjat sova igen. Hennes förkylning börjar ge med sig och nu är vi alla någorlunda på g igen. Mina bihålor har nog sett bättre dar, men det är inte galet täppt så jag överlever.
Nu pratar Milo i sömnen. Vatten, vatten, vatten säger han. Eller våtten, våtten, våtten. Killen alltså. Det är mycket nu.

Nehep. Ingen date. Får försöka någon annan kväll.

Nu film. La vita e bella eller Cinema paradiso? Måste träna på italienskan då det sociala livet som sagt inte kickat igång än här.

Kram och ciao.

la famiglia på utflykt

Jesper H fotade och fick med den 5:e familjemedlemmen :)
Ponte Sisto tar oss till Trastevere på 5 minuter.
Mimmi softar i sin del av vagnen som har gjort succé.
Vid kyrka.
En gränd.
I väntan på pasta.

tisdag 8 mars 2011

Milo är påt igen


Det finns inte en gatumusikant som vi går förbi utan att killen börjar vicka på höfterna. Helst ska alla andra göra det med.
Här är det Antonio från Napoli som på Piazza Santa Maria in Trastevere kör dragspel till polkan.

hallooooo

Jomenvisstsörru.
Nu leker internet igen. Eller jag med den. Vår snälle landlord Peter (Pietro) var och fixade och nu rullar det. Inte helt lätt med tekniken härnere. Allt verkar lite krångligare, men nu funkar saker och ting så vi är glada.
Finns såklart annat att göra än surfa nät, men det är ändå skönt att kunna avrunda dagen med lite surfing om man så behagar.
Idag åt vi vår första lunch ute. Fick ta av jackan för det var så varmt i solen. Äntligen börjar det våra lite. Rätt kallt fortfarande men det är på väg och det känns.
Kanske inte helt klockrent att klä av mig ute för jag är inte helt kry, men kunde inte låta bli. Soooool, liksom. Yeeeaaaah!

Snart ska jag fixa fler bilder för det gick ju onekligen bra sist.
Rompuss för nu och jag tycker verkligen ni ska ta en tripp hit. Ett tips bara.

Ciaoba.

lördag 5 mars 2011

lyckas jag överföra bilder mån tro?




lördag by rome

Sitter och kollar på Lets dance –på italienska. Marcus pustar och frustar över gamla fotbollshjältar som svänger de lurviga, varför varför liksom. Fast vadå? Han ska väl inte prata. Ha ha. Låt gubbsen ha kul.
Programmet är i övrigt som det mesta är på italienska, lite mycket, eller låt oss säga mer. Det glittrar mer, det pratas och skrattas mer, det hörs stråkar mest hela tiden och tårarna flödar. På programledare som deltagare.


Mimmi är sjuk lilla bönan medan jag, den stora, har kurerat mig hyfsat. Lite ont i bröstet än och ont i kroppen, men inte så illa som det var i går.
Milo sover. Han är igång hela dagarna, verkar som om han inte vill missa något. Fast då däckar han bra på kvällen iofs och sover rätt gott nattetid.

Jag skriver det här och klockan är tjugo i tio på lördagkvällen. Vi har bara ett segt internet och just nu är det jobbchatt för Mackan så jag klottrar i office. På office. Med office. Klistrar in sen. Ja eller har gjort när du läser.
Det regnar än. Mycket trist. Men snart så.
Milo fick ett par gummistövlar ifall detta blöta håller i sig så han är glad. För det är roligt att få springa i pölar och pölar finns det gott om nu.
Idag var vi två på promenad i ett regnfritt ögonblick och tände ljus i en kyrka. Två. Ett för de barn som inte är här och ett för de som är. Det var fint. Efteråt viskade vi lite innan vi gick ut igen och hem. För det är hemma mer och mer det här. Lägenheten på Giubbis. Ett tag iaf.

Några saker att uppmärksamma så här långt i Roma:
*Cacio e pepe. Spagetti med stark pecorino-ost och svartpeppar. Så enkelt. Så gott!!!
*Och när vi ändå snackar pasta. Carbonara. Från Rom. Mmmmums. Gillar inte bacon i vanliga fall men just i carbonara går det an. Imorgon (eller sen) ska vi äta det på restaurangen som först kom på det eller hur det nu var. Och den heter –japp, La Carbonara.
*Subtilt kolsyrat vatten is the shit. Loka och Ramlösa, bubbla ner ett snäpp.
*All barnglad bar och restaurangpersonal som kommer och gullar med barnen när man är ute är ju bara så guld. Inte en sur min när man ursäktar sig med sin, som det känns, jättestora ferrarivagn som för övrigt får massa plus hittills som smalgrändsvagn. Mycket smidigt att köra på kullerstenar och i smala gränder, dubbelheten till trots.

En minusgrej är magen. Eller inte magen i sig, men vad vitt bröd och pasta gör med den och inte blir det lättare när toasitsarna är kalla och hårda. Där har Rom något att lära sig från våra breddgrader. Saknar den där varma känslan den egna sitsen får och ger efter en stunds sittande och jag brukar ju föredra att sitta ett tag. Här blir inga romaner lästa om man säger så.

Nåväl. Får knapra inolaxol lite mer regelbundet och hoppas lära mig speedbajsandets stora gåta.

Ciao för nu.

fredag 4 mars 2011

torsdag 3 mars 2011

veckovild

Måste flera gånger om dagen fråga vilken dag det är, för redan nu är jag förlorad i tiden.
Idag är det torsdag. Tror jag. Och första helgen helgen närmar sig.
Milo leker med sina nya leksaksverktyg och Mimmi sover. Marcus är på date. Tror han skulle träffa Pantheon.
Det har regnat lite väl mycket men i förmiddags fick vi sol så jag hoppas den nu hittar hit åter. Jag har en dum förkylning som retar luftrören och jag tror sol och värme är medicin jag behöver. Så vi hoppas. Fast som sagt -regn här är inte lika med regn hemma.
Jag ska försöka ladda upp bilder med snart. Internetuppkopplingen är tyvärr inte den snabbaste i världshistorien så det kan bli om ett tag eller flera.
Nu ska vi kolla på Rais barnkanal. Samma tecknat som på SVT men på italienska. Milo bryr sig inte.
Kram.

tisdag 1 mars 2011

vacanze Romane

Sitter med dator i knät bredvid Mimmi på golvet. Vi är framme och framme framme. I söndags åkte vi till Arlanda och hotellet där, igår flög vi till Roma och hotellet här och idag anlände vi till Via dei Giubbonari och vår fina lilla lägenhet.
Äntligen!
Resorna har gått mycket bra. Det var svettigt i omgångar och jag tror både jag och Marcus för oss själva och i smyg hotade med aldrig mer, fast sen är man plötsligt framme. Och framme -framme.
Vår lägenhet är liten, men fin som sagt. Balkong och hiss, stor nog att rymma vagn (!!!något som inte är vanligt mitt i det romska historiska myllret) och allt annat man kan behöva under två härliga månader här.
Milo är glad. Han förstår nog inte riktigt vad som händer men han trivs. Mimmi förstår ännu mindre och är som vanligt nöjd i alla fall.
Kylskåpet är fyllt nu efter min tur till supermercato (älskar supermercatos!) och imorgon börjar den riktiga semestern. Inget mer släpande på sjukt tunga resväskor eller inplastade otympliga dubbelvagnar. På ett tag. 
Morgondagen ska starta med att Marcus går till bageriet runt hörnet och köper hem lite färskt frukostbröd och sen ska vi göra... ja, får la se.

Nu säger jag god natt och skickar blöta pussar. Det regnar nämligen. Men i Rom gör det inte så mycket :-)